torsdag 10 april 2008

(s) kämpar för mentorsprogram

Jag hoppas verkligen att många läser Lasse Åboms artikel (corren 10/4) kring det uteblivna mentorsprogrammet inom äldreomsorgen i Linköping. Jag förstår att Kommunals medlemmar med fackordförande Kim Öhman i spetsen är rasande på den borgerliga majoritetens agerande.
Cirka 100 medarbetare inom äldreomsorgen har konstaterats vara övertaliga av den kommunala utförarorganisation. För att mildra effekterna har ett omställningsprogram utarbetats. De äldre medarbetarna över 63år erbjuds avgångsvederlag eller avtalspension. Vi socialdemokrater ställer upp på ett sådant förslag men har föreslagit att omställningsprogrammet ska kompletteras med ett mentorsprogram. Syftet är naturligtvis att duktiga och erfarna äldre medarbetare i slutet av sin långa yrkeskarriär skulle få möjligheten att som mentorer till yngre och oerfarna nyanställda, föra över mycket av den "tysta" kunskap som är så viktig för kvalitén
i vår äldreomsorg. Vi var nöjda med att en nästan enig kommunstyrelse den 12 februari ställde sig bakom vårt förslag. Men glädjen blev kortvarig. Bara några veckor senare meddelande personalutskottets moderata ordförande Ann-Cathrine Hjerdt att de borgerliga partierna skulle riva upp beslutet. Motivet var att det inte fanns något behov av ett mentorsprogram. Än värre skulle det bli men en skriven formulering att det dessutom "inte att det i målgruppen för omställning 63-65 åringar idag finns möjliga mentorer." Ett fullständigt häpnadsväckande påstående. Så avslöjas den borgerliga personalpolitiken. Att påståendet är fel bevisar vårdbiträdet Else-Marie Wågeland 63 år, som faktiskt talar om att hon har erfarenhet av att vara handledare och gärna skulle delta i ett mentorsprogram. Som personalutskottets vice ordförande förstår jag att hon och många andra äldre medarbetare i vård och omsorg känner sig kränkta! Jag uppmanar den borgerliga majoriteten att stå kvar vid beslutet den 12 februari.

Inga kommentarer: