onsdag 9 april 2008

Östgötateatern

Kulturen är en viktig del i många människors liv. En pärla i det östgötska kulturlivet är Östgötateatern med föreställningar och teaterhus i både Linköping och Norrköping. Östgötateatern har de senaste åren haft stora konstnärliga framgångar och publiken strömmar till! I den situationen beslutar den borgerliga majoriteten i riksdagen , trots vallöften i annan riktning, om sänkta statsbidrag till Östgötateatern.
Självklart försämras teaterns långsiktiga ekonomi av ett sådant politiskt beslut. Att dessutom som ledande borgerliga politiker i länet försöka lägga ansvaret på teaterns försämrade ekonomiska förutsättningar på styrelsen och den administrativa ledningen är otillständigt. Min uppfattning är att teaterledningen uppträtt ytterst professionellt, men mot en ryckig och felaktig borgerlig nationell kulturpolitik är det svårt att värja sig.

Den socialdemokratiska gruppen i kommunstyrelsen valde att inte delta i beslut att godkänna huvudmännens uppgörelse kring teaterns ekonomi. Vi menar att uppgörelsen borde ha legat på en högre ekonomisk nivå, så att verksamheten på ett bättre sätt än nu säkras över tid.

Beskedet kring teaterns ekonomi tvingar tyvärr fram en minskning av teaterns verksamhet, såväl till innehåll som antalet anställda medarbetare. Den borgerliga majoriteten tycks inte ta någon större hänsyn till att en sådan omställning sannerligen inte är gratis!

Inga kommentarer: